dimarts, 10 d’abril del 2012

Principis per jugar finals

La fase final de la partida d'escacs és decisiva perquè si s'hi arriba és on es decideix cap on es decanta la victòria. La importància de la tàctica disminueix, deixant pas a un joc més estratègic. Això significa que hem de pensar en plans generals i no en buscar trampes o "triquinyueles barates". Per tant, tenir una bona tècnica de joc en aquesta fase, és molt important, i de ben segur ens farà guanyar un munt de partides. Ara bé, no ens hem d'obsessionar durant la partida, pensant massa en quin final arribarem, sinó que s'ha de jugar cada fase en present i amb les característiques que cadascuna ens demana, però si que és útil tenir present alguns principis per poder visionar una mica com pot ser el final que ens espera.

El punt d'equilibri és important, per exemple, perquè si pensem massa en el final quan encara no hi som, pot passar que si el rival avança molt un peó, podem pensar que això ens afavorirà cara el final, però si ens trobem al mig joc, potser aquest peò ens pot acabar fent escac i mat.

Bé, aquí alguns principis bàsics per jugar finals:

1. El rei és una peça d'atac i s'ha d'activar i centralitzar, o portar cap a la zona de combat.

2. S'ha de conservar l'avantatge de material, perquè és amb el que es guanya al final.
Això significa que no cal forçar les coses per voler acabar abans, tot requereix el seu temps, i per guanyar una partida cal ser pacient encara que tinguem avantatge de material.

3. Només sacrificar peons si així activem alguna torre, no val la pena fer-ho per activar un alfil o un cavall, i a la reina no li cal ser activada amb sacrificis de peons.

4. S'ha de mirar de guanyar temps sempre que sigui possible, però sense fer cap sacrifici.

5. Els peons van prenent importància a mesura que ens acostem al final, és a dir, com menys peces hi hagi al taulell, més importants són els peons.

6. Mirar de mantenir una estructura de peons flexible i sòlida. Evitar els peons aïllats, doblats i/o bloquejats.

7. Els peons passats, han d'avançar, però vigilant de no perdre'ls. Quan avancem un peó passat estem obligant a l'adversari a defensar-se i això ens pot permetre dominar altres sectors de les 64 caselles.

8. El peó passat i allunyat és un avantatge que als finals de peons resulta decisiu.

9. Les torres s'han de situar darrera dels seus peons passats, tant pel bàndol fort com pel dèbil.

10. En posicions obertes la parella d'alfils són autèntics assassins, en la majoria de posicions tenir la parella, dóna un avantatge tangible.

11. En posicions obertes o semi obertes, per norma general un alfil és superior a un cavall.

12. En canvi, el cavall és superior en posicions tancades o bloquejades o quan l'alfil està travat per peons situats en caselles del mateix color que aquest alfil.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada