dijous, 5 d’abril del 2012

José Raúl Capablanca

José Raúl Capablanca va ser un dels grans de l'època clàssica dels escacs i campió del món del 1921 al 1927, després de prendre el títol a Lasker. D'origen cubà, feia una joc molt elegant, senzill però eficaç. Fora els taulers, també se'l considerava un home elegant i atractiu.



Hi ha un llibre amb 614 partides oficials seves, on es pot gaudir de l'elegància i bellesa del seu joc. En deixo una aquí perquè pugueu comprovar que efectivament el seu estil era així (La Habana 15-12-1901 Capablanca VS Corzo):



De la partida m'agradaria destacar la idea de l'obertura, i dos moments. M'agrada la idea de treure l'alfil de caselles negres de les blanques per b2, i continuar desenvolupant el cavall per d2. La posició acaba semblant la d'una obertura Larsen.
Pel que fa als moments que he trobat interessants, el primer és en aquesta posició, després de la jugada 28. e6:
 
Aquí les negres juguen 28...Ab5, i Capablanca entrega la Reina amb DxA!! Analitzant una mica la posició, el canvi sembla coherent, però només els grans són capaços de veure tot el que segueix després. I mirant la partida veiem que en Corzo es va veure obligat a tornar la seva reina més endavant.

L'altre moment és ja al final de la partida, on Raúl ja té un peó passat, amb alfil i cavall contra torre del negre.Aquí sorprèn amb quina facilitat acaba sentenciant la partida, obligant al negre a canviar la torre pel peó que acaba coronant, i el que ve després si bé en aquesta partida sembla molt senzill, a voltes en una partida en viu, les coses no són tan clares i a vegades costa trobar el camí més senzill.

Després de 42...Txg8, el blanc juga 43. Af6, i després de 43... Rg6, 44. d8=D, el negre a d'entregar la torre. La resta està guanyat i és qüestió de tècnica, però m'agrada l'estil amb què ho acaba aquí Capablanca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada